Klantbenadering in non-profit: tips van de warme bakker

De ‘bakker om de hoek’ kent zijn klanten als geen ander. Een overzichtelijke, lokale markt, alle kans om het gedrag van klanten en concurrenten goed te observeren, directe feedback van klanten en –op de rustige momenten– zelfs tijd voor een praatje. Hij slaat al deze info op in zijn geheugen. Zolang consumenten dagelijks vers brood prefereren, de supermarkt geen stuntprijzen hanteert en het gemak van online bestellen niet opweegt tegen het ontspannende loopje naar de bakkerszaak, kan hij zijn creativiteit aanwenden om smaakvolle producten te maken . Een ‘warme’ bakker weet precies was zijn klanten willen en speelt daar –als ie even kan– graag op in.

Non-profitorganisaties hebben het op dit vlak lastiger. Er is vaak sporadisch contact met leden, donateurs of sympathisanten. Wat ze doen of door wie ze nog meer worden benaderd of beconcurreerd is onbekend. En investeringen in geavanceerde CRM-systemen zijn lang niet altijd haalbaar. Maar juist in een situatie waarin bitter weinig informatie beschikbaar is, is het des te opvallender dat eenvoudige mogelijkheden om relevante gegevens te registreren niet benut worden. Denk aan het uitvragen van een simpele postcode/huisnummer combinatie, waardoor je weet waar je achterban zit. Maar waardoor je -na wat eenvoudige koppelingen- ook zou kunnen weten wat hen (gemiddeld genomen) drijft, waar zij van houden, welke mogelijkheden zij hebben of welke mediakanalen zij gebruiken. Waardoor je jouw kostbare middelen veel effectiever kunt inzetten.

Denk ook aan alle digitale mogelijkheden die er zijn om bruikbare informatie te verzamelen. Internetbezoek, Facebook-updates, tweets of Instagram posts; sociale media bulken van de informatie die je kan helpen om je klant(groepen) beter te leren kennen. Of koppel je bestandsgegevens met marktonderzoek; het zal je waardevolle inzichten opleveren. Door voorkeuren te signaleren en te registreren kun je je aanbod krachtiger maken. Dat weet Google, dat weten online winkelketens, dat weten accountmanagers en de ‘warme’ bakker doet het ook. Met iets meer kennis van je achterban, kun je je boodschap aantrekkelijker maken en je doelgroep beter bereiken. Want als jij weet dat sympathisanten van jouw sport, kunstvorm of goede doel doorgaans middelbaar opgeleide veertigers met kinderen zijn, die vaak een specifieke online krant lezen, zal een digitale ad meer uitrichten dan telemarketing op zaterdagochtend, toch?

Bedien ieder segment op zijn eigen manier. En registreer de juiste kenmerken om jouw segment te herkennen. Daarmee vergroot je de kans dat je jouw achterban ‘warm’ krijgt voor jouw missie.

Advertenties
Klantbenadering in non-profit: tips van de warme bakker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s